0 Läs mer >>
Förre HBK-spelaren Sead Haksabanovic (med bollen)  är tillbaka i svensk fotboll nu i Norrköpings dress. Det blev en  dryg timmes spel i dagens allsvenska premiär mot Helsingborg. 
 
Men allsvenskt comebackande HIF drog längsta strået och vann med 3-1 efter två mål av den briljante Rasmus Jönsson. Norrköpings mål gjordes självklart av Jordan Larsson som var tillbaka i stan. 

Olympia Helsingborg, ...

0 Läs mer >>
Klassiska Söderstadion var hemmaplan för Hammarby fram till 2013. Här premiären i Superettan mot Halmstads BK 2012. 
 
Vad ÄR egentligen en premiär?
 
En inställd premiär är också en premiär som Lundell sa.
 
Söderstadion den 9 april 2012: HBK möter Hammarby i premiären av Superettan och matchen slutar med seger 1-0 för de grönvita och Halmstads nyförvärv Peter Nyström byts ut med en lättare skada om jag minns rätt.

Studenternas i Uppsala april 2016: Sead Haksabanovic (ännu ej 17 år fyllda) gör sitt första mål i elitsammanhang redan efter knappa minuten men Sirius vänder senare till vinst med 2-1.  

Stora Valla I Degerfors april 2018: nyförvärvet Andreas Hadenius gör 1-0 tidigt och HBK vinner en premiär som i övrigt lämnade ganska mycket att önska med 2-1.

Så: premiärförlust 2012 och 2016 alltså följt av allsvenskt avancemang. Premiärvinst 2018 och en slutlig medioker femteplats. Så ge fan i att vinna i Jönköping på tisdag HBK!? Fast vänta nu. Matchen på Stora Valla var ju egentligen ingen premiär utan ”premiären” spelades den 14 juni på Örjans vall av känd anledning. En inställd premiär är ju också en premiär som Uffe sa. Men det gick ju lika bra då! Vinst med 2-1 sedan nu skadade Johan Oremo knoppat in segermålet mot Helsingborg på övertid.

Så slutsatsen blir? Att vi, precis som med försäsongsresultat och cupspel, nog ska låta bli att överanalysera premiärer. För det är inte premiärmatchen eller bottennapp hemma mot dito konkurrenter som kommer att avgöra om Halmstads BK spelar allsvenskt 2020 eller inte, utan det är om vi över en hel säsong är tillräckligt bra och tar de poäng som krävs. Och ifjol var vi helt enkelt inte tillräckligt bra.

I år är känslan annorlunda och laget har under Andreas Johanssons ”ledning” otvivelaktigt tagit flera steg framåt. HBK har visat att man organisationsmässigt och defensivt kan matcha lag på allsvensk nivå, men kommer man att klara av att luckra upp de skyttegravsförsvar som drygt 100 år efter slaget vid Somme kan komma att reformeras i ”superettsk” tappning och göra de 60 mål som Keith Millen vill ha ? Det tror jag blir den stora nöten att knäcka.

Men grejen med en premiär är väl annars bäst beskriven som en härlig känsla där allting ligger orört framför en. Där allting kan hända och alla möjligheter finns och där vi egentligen inte vet ett skit om vad framtiden kommer att föra med sig. Därför skulle jag aldrig mena att detta är en serie som favorittippade HBK bara kommer att springa hem för mycket kan och kommer att hända längs vägen. Vissa lag kommer att överraska och andra kommer att falla ur ramen. Förhoppningsvis blir det inte HBK som gör det sistnämnda - och då når vi kanske också vårt mål.

Söderstadion Stockhol...

0 Läs mer >>
Skånederby Helsingborgs IF-Malmö FF på Olympia före ombyggnaden. HIF slutar året som svenska mästare, lagets andra SM-guld i modern tid. Halmstads BK har det dubbla antalet.  

Olympia Helsingborg, ...

0 Läs mer >>
Estadio Vicente Calderón ett par timmar innan matchstart i Madridderbyt mot Rayo Vallecano. Stadion invigdes 1966 och var
hemmaplan för Atlético Madrid fram till hösten 2017. En härliga arena med sina karakteristiska branta läktare.
 
Matchen vinns av Atlético efter mål av fransmannen Antoine Griezmann.
Rayo åker ur La Liga samma vår och är kvar i andradivisionen.  

Vicente Calderón Madr...

0 Läs mer >>
Halmstads BK i för dagen mycket ovanlig svartvit skrud säkrar den allsvenska kvalplatsen genom en 2-0 seger borta mot Trelleborgs FF. Hjälte för dagen blev Fredrik Olsson som gjorde sitt tionde och elfte mål för säsongen.
 
HBK-klacken, det är inte storleken som räknas. 

Vångavallen Trellebor...

0 Läs mer >>
Stockholmsderby Djurgården -Hammarby, vi sitter nära Hammarbyklacken och det är bra tryck på publiken.
 
Efter några bira på söder bar det av. 
 
Tele 2 Arena invigdes 2013 när Hammarby mötte Örgryte. Pubiksiffran 29 175 är fortfarande rekord för Superettan. Arenan är hemmaplan för både Hammarby och Djurgården. Med tanke på belägenheten vid Globenområdet får väl antas att de grönvita känner sig mest hemma. 
 
Men denna dag var Djurgården hemmalag och matchen slutade 1-1. 

Tele 2 Arena Stockhol...

0 Läs mer >>
Skotska högländerna - vackert. 
 
Loch Ness
Inga sjöodjur i sikte.
 
Men på vägen tillbaka till Ediburgh passerar vi Caledonian Stadium, hemmaplan för Inverness i Scottish Championship.
 
Publikrekord 7 753 åskådare, noterat 20 januari 2008 mot Glasgow Rangers.

The Caledonian Stadiu...

0 Läs mer >>
Camp Nou är hemmaplan för FC Barcelona och tar ca 98 000 åslådare.
 
Självklart är jag där iförd lokalrivalen RCD Espanyols vackra blåvita tröja. 
 
Och jodå, Karin var med här också!

Camp Nou i Barcelona,...

0 Läs mer >>
Falkenbergs IP sommaren 2014. HBK möter FFF i det första allsvenska derbyt någonsin lagen emellan. 
 
Utsikt från HBK-klacken strax innan avspark.
 
Matchen slutar 1-1 efter att FFF kvitterat HBK ledning på en frispark där Stojan Lukic kändes aningen felplacerad i målet. HBK slutade säsongen på en 10.e plats medan Falkenberg precis höll sig kvar under sitt första allsvenska år. Falkenberg har nu flyttat till nybyggda Falcon Alkoholfri arena.
 
 

Falkenbergs IP, den 5...

0 Läs mer >>
Första besöket i Manchester. Joels favoritklubb Mancester City möter Hull City.  Det är Pep Guardiolas första säsong som tränare i klubben men efter en väldigt bra höst håller man inte hela vägen utan Chelsea tar hem ligatiteln. Matchen mot Hull vann man dock med 3-1 och Hull ramlade sedan ner i The Championship där man fortfarande är kvar. 
 
 
 

City of Manchester (E...

0 Läs mer >>
Tidig morgon i Edinburgh och resten av familjen sover när jag ger mig iväg för att hitta arenan för stadens andra fotbollslag. Efter att ha frågat mig fram lite i de lite mer ruffiga kvarteren hittar jag till slut rätt.
 
Easter Road är en fotbollsarena i Edinburghs hamnområde Leith och är hemmaplan för Hibernian FC som spelar i Scottish Premiership. Arenan har enbart sittplatser och en publikkapacitet på 20 421 personer, vilket gör den till den femte största arenan i Skottland. 
 
Hibernian FC grundades av irländska arbetare 1875. Klubben har blivit skotska mästare fyra gånger och har nått semifinal i Uefacupen. Laget kallas i vardagligt tal ofta "Hibs". 
 

Easter Road Edinburgh...

0 Läs mer >>
Fotbollsälskaren Karin på ett av sina europabesök, denna gång i Rom. 
 
AS Roma möter Siena i Serie A. Svensken Christian "Chippen" Wilhelmsson är vid denna tid på lån i huvudstadsklubben från engelska Bolton och gör ett inhopp i andra halvlek. Matchen slutar med hemmaseger 1-0 för Roma. 
 

Stadio Olimpico Roma,...

0 Läs mer >>
CD Tenerife möter Elche i ett viktigt bottenmöte i den spanska andradivisionen. Biljetterna kostar 22 Euro för vuxna och 2 Euro (!) för barn, det tycker jag och Joel är najs.
 
Fans till CD Tenerfie utanför stadion. Där fick vi oss också lite mat och dryck innan på en av de lokala barerna. 
 
Inne på stadion.
 
Elche kvitterar på straff (se video) i slutet av första halvlek. Men till slut kan ölaget ändå avgå med en viktig 2-1 seger. 

Estadio Heliodoro Rod...